• Kontaktirajte nas : +387 66 302 455
27Nov
2017
0
samopouzdanje

Samopouzdanje kod djece!

Donosimo devet savjeta kako svom mališanu možete pomoći da postane sretna, samouvjerena i uspješna osoba.

Ne pretjerujte s pohvalama
Naravno da vaše dijete treba da ga ohrabrite, neovisno o tome uči li puzati, bacati loptu ili crtati krug. Međutim, dijete se može toliko naviknuti na to da ga hvalite da neće moći prepoznati kada je zaista za svoj rad zaslužio pohvalu. Ne biste vjerovali, ali dijete može i prepoznati kada pretjerujete u pohvalama pa može početi ignorirati vaše komplimente. Nemojte hvaliti dijete ako napravi nešto što je ionako trebalo napraviti, primjerice, ako opere zube ili prljavu majicu stavi u košaru za prljavo rublje. Bit će dovoljno da djetetu kažete jednostavno “Hvala”. Isto tako, umjesto da djetetu kažete “Tvoj crtež je prekrasan”, možete pohvaliti i istaknuti kako je upotrijebio neku boju na crtežu.

Ne spašavajte svoje dijete
Prirodno je da se prema svom djetetu ponašate zaštitnički te da ga želite sačuvati od ozljeda, od toga da ga netko povrijedi ili od toga da sam napravi neku pogrešku. Međutim, dobro razmislite kada ćete reagirati. Nećete nimalo pomoći svom djetetu ako prisilite nekoga da ga pozove na proslavu rođendana na koju prvotno nije bilo pozvano ili ako od nogometnog trenera tražite da vašem djetetu da više prostora u igri. Djeca moraju znati da je sasvim normalno da ponekad ne uspiju u svom naumu i da je normalno osjećati se žalosno, tjeskobno ili ljuto, objašnjava dr. sc. Robert Brooks, jedan od autora knjige “Raising Resilient Children”. Djeca moraju naučiti otklanjati prepreke i nositi se s njima, a ne da ih vi uvijek uklanjate.

Neka samo donosi odluke
Kada djetetu dopustite da samo odlučuje, ono će s vremenom steći povjerenje u svoju prosudbu. Previše kontrole nad djetetovim odlukama nije dobro za njegov razvoj. Najbolje je djetetu ponuditi dvije, tri opcije među kojima može odabrati. Primjerice, nemojte svog trogodišnjaka pitati što želi za ručak, već ga pitajte želi li tjesteninu, rižu ili krumpir. Ipak, neka vaše dijete zna da o nekim stvarima odlučujete isključivo vi, na primjer dajte djetetu da odluči koju jaknu želi nositi, a vi odlučite kojom će se aktivnošću baviti.

Fokusirajte se na pozitivne stvari
Ako se vaše dijete osjeća poraženo nakon nekog razočaranja, pomozite mu da bude optimistično i da stvari sagleda s vedrije strane. “Potaknite dijete na razmišljanje kako bi moglo poboljšati neku situaciju kako bi postigao cilj”, kaže dr. sc. Karen Raivich, jedna od autorica knjige “The Optimistic Child”. Ako je dijete malo sporije od svojih vršnjaka u čitanju, objasnite mu da svatko uči svojim tempom te mu ponudite pomoć u čitanju. Ako je razočarano jer nije postalo predsjednik razreda, ohrabrite ga i predložite da zajedno napravite plan kako bi drugi puta povećalo svoje šanse za pobjedu.

Podržite dječje interese i hobije
Pokušajte potaknuti dijete da se okuša u različitim aktivnostima kako biste mu pomogli da nađe nešto što zaista voli. Djeca koja uživaju u nekoj aktivnosti ili interesu, ponosna su na svoje poznavanje materije i vjerojatnije je da će biti uspješna i u drugim područjima života. Hobiji djetetu mogu pomoći i da se lakše uklopi među svoje vršnjake i poveže se s drugom djecom. Primjerice, ako vaš sin voli crtati, a većina dječaka bavi se sportom, potaknute ga da nacrta male sportaše.

Vježbajte pregovaranje
Djeca se osjećaju sigurno ako uspiju ispregovarati nešto što sama žele, smatra dr. Myrna Shure, autorica knjige “Raising a Thinking Child”. Njezino istraživanje pokazalo je da čak i malo dijete možete naučiti samo riješiti neki problem. Ako vam se dijete u parku požali da mu je netko uzeo kamion, pitajte ga kako bi ga moglo vratiti. Ako mu je prva ideja da zgrabi kamion i pobjegne, pitajte dijete što bi se moglo dogoditi ako to učini. Postavite djetetu pitanje i postoji li neki drugi način da kamion dobije nazad. Dr. Myrna Shure u jednom od svojih istraživanja otkrila je kako su 4-godišnjaci došli do iznenađujuće zrelih ideja. Jedno je dijete tako na ovu situaciju odgovorilo djetetu koje mu je uzelo kamion, da će se bolje zabavljati ako se skupa igraju, nego ako se bude samo igralo.
Dopustite djetetu da vam pomogne
Kada djeca nekome pomažu, imaju više samopouzdanja. Jako je dobro kada djeca imaju neke kućanske zadatke, koje moraju sami napraviti, ali za vaše dijete bit će još bolje ako vama može pomoći u nekom poslu. Recite djetetu “Zaista bi mi koristila tvoja pomoć”. Iz prve će se ruke uvjeriti kako su naporne obveze odraslih tako da će i svoje obveze lakše izvršavati.

Omogućite mu druženje s odraslima
Iako djeca uživaju družeći se sa svojim vršnjacima, važno je da provode vrijeme i među starijom djecom i odraslima. Kada provodi vrijeme s odraslima, to proširuje djetetove vidike i daje mu mogućnost da sagleda i drugačije načine razmišljanja. Jedno istraživanje pokazalo je da uspostavljanje bliskog odnosa s određenom odraslom osobom, npr. učiteljicom, ujakom, dadiljom ili prijateljevim roditeljima, djecu čini otpornijom.

Zajedno maštajte o budućnosti
Ako djeca zamišljaju da će raditi nešto jako važno kada odrastu, imaju više samopouzdanja. Razgovarajte s djetetom kako ste vi ili vaš suprug odabrali što ćete biti kad odrastete. Ako vaše dijete mašta da će postati pjevač ili astronaut, nemojte mu sniziti očekivanja. Čak i ako se predomisli, važno je da razmišlja o svojim ciljevima.

No Comments

Reply