• Kontaktirajte nas : +387 66 302 455
03Dec
2017
0
Dječiji Vrtić Mala Industrija Doboj

Jupiii evo i snijega!

Često roditelji žele zaštititi svoje mališane pa ih zimi zatvaraju u kuće i stanove.

Iako su svi svjesni da djeca moraju izaći van i provesti dio dana na svježem zraku, često roditeljska zabrinutost prevlada pa se mališane zatvara u tople prostore. Znamo da ih samo želite zaštititi, ali nije baš dobra ideja da djeca budu zatvorena po cijele dane.

U zatvorenim prostorijama idealno je za prisutnost bakterija

Nije moguće djecu u potpunosti zaštititi i izolovati od bakterija zbog koji obolijevaju, posebno zimi kada je virusa i bakterija posebno mnogo. Ipak, ako dozvolite djeci da prirodno dođu u kontakt sa nekim bakterijama to će smanjiti šanse da se kod njih razviju neki autoimuni poremećaji i alergije.

Dječji imunitet jača se kada ih pustite da se igraju vani. Važno je djeca provode vrijeme na svježem zraku, jer se bakterije koje unosimo u kuću uvijek recikliraju i što više vremena provodimo u zatvorenom to smo podložniji bakterijama.

Osim bakterija i virusi se u zatvorenim prostorima, koji se ne zrače, puno lakše množe. Upravo zbog toga bitno je, čak i zimi, često provjetravati prostorije u kojima boravimo.

Igra na snijegu odlična je prilika za fizičku aktivnost

Svi stručnjaci složili su se da je djeci potrebno najmanje sat vremena fizičke aktivnosti dnevno, a vježbanje zimi može biti još efikasnije nego inače. Kada djeca hodaju po i kroz snijeg aktiviraju se veće grupe mišića i koriste više snage za kretanje, grudvanje, trčanje i sankanje.

Ako se djeci tokom zime ograniči vrijeme provedeno vani te grupe mišića ulijenit će se što kasnije može uzrokovati zadravstvene probleme. Vrijeme provedeno na svježem zraku osigurat će i mirniji san te bolji apetit, a samim time bolje raspoloženje kod vaših mališana.

Zbog snijega će i mašta biti bujnija

Djeca zbog snijega razvijaju svoje psihičke sposobnosti, npr. ljuljaške na kojima inače nema prepreka sada su prekrivene snijegom. Djeca će tada morati sama smisliti kako snijeg maknuti ili kako pronaći zamjenu za ljuljaške . Osim toga igranje na snijegu zahtjeva i određene sposobnosti koje uključuju izbjegavanje zapreka na stazi dok se sanjkaju ili stvaranje grude koja se neće raspadati.

Dozu vitamina D moraju dobiti i zimi

Vitamin D pospješuje absorpciju kalcija u kosti te im pomaže da budu čvrste i snažne. Jedan od najboljih načina na “upijanje” potrebne količine ovog vitamina je boravak na otvorenom, posebno kada je sunčano.

On se stvara u koži i to onda kada je ona izložena sunčevoj svjetlosti, a dokazano je da mijenja i količinu setotonina u mogzu. U prijevodu, što više vremena djeca provedu na suncu to će biti bolje raspoložena.

Kako zaštiti djecu od hladnoće?

  • Odredite vrijeme koje će djeca provesti vani s kratkim pauzama za odmor i da se ugriju.
  • Djecu za snijeg oblačite slojevito.
  • Ne dozvolite da djeca provode puno vremena vani kada su ekstremno niske temperature.
  • Uvijek ih obucite za jedan sloj manje nego sebe.
  • Provjerite je li mjesto gdje će se djeca igrati sigurno (da ne ma skrivenih oštrih i tvrdih predmeta ispod snijega, da nema leda).
  • Pazite na ozebline i pothlađenost.

No Comments

Reply