• Kontaktirajte nas : +387 66 302 455
21Oct
2017
0
aktivnosti

Fizička aktivnost mališana

Redovna aktivnost potiče snagu, fleksibilnost i izdržljivost. Djeca koja redovno vježbaju izdržljivija su, fleksibilnija i snažnija, kako fizički, tako i psihički

Djeci danas puno proaktivnije moramo osmišljavati dnevne fizičke aktivnosti jer svoje vrijeme radije provode zalijepljeni za ekrane. I dok se učimo procijeniti koliko vremena mališani trebaju provoditi pred raznim ekranima (iPad, Minecraft, da ne nabrajamo redom…), čitamo članke za i protiv ograničenja, neosporno znamo da kad se radi o fizičkoj aktivnosti, nema dilema.

Redovna vježba tj. fizička aktivnost ne samo da poboljšava motoričke sposobnosti i kardiovaskularno zdravlje, već i pozitivno utiče na psihološki, društveni i kognitivni razvoj svakog djeteta.

Evo na što još utiče Redovna fizička aktivnost kod djece:

♦ Poboljšava koncentraciju i fokus. Fizička aktivnost povećava dotok krvi u mozak, a na taj način i dotok kisika i glukoze, potrebne za bolju koncentraciju i fokus.

♦ Poboljšava pamćenje i vrijeme reakcije. Kada su aktivna, djeca brže reaguju i bolje pamte. Oni s boljom kondicijom lakše i brže rješavaju kognitivne zadatke.

♦ Podiže akademske rezultate. Vježba potiče rast i razvoj moždanih ćelija, istovremeno otvarajući nove kapacitete za učenje.

♦ Potiče kreativnost. Djeca koja su fizički aktivna imaju veću kognitivnu fleksibilnost i razmišljaju kreativnije i originalnije.

♦ Potiče snagu, fleksibilnost i izdržljivost. Djeca koja redovno vježbaju izdržljivija su, fleksibilnija i snažnija, kako fizički, tako i psihički.

♦ Bolji san. Samo pola sata fizičke aktivnosti dnevno utiče na bolji san svakog djeteta.

♦ U zdravom tijelu, zdravi duh, vrijedi za već navedene prednosti svakodnevne vježbe kod djece. Međutim, fizička aktivnost značajno utiče i na zdravu težinu, zdravlje kostiju, motorički razvoj i kardiovaskularno zdravlje.

♦ Bolji imunitet. Redovna fizička aktivnost potiče tijelo da se brže i lakše riješi nakupljenih toksina, te se tako lakše bori protiv raznih bolesti.

♦ Više energije i manje stresa. Uz redovnu vježbu i djeca i odrasli osjećaju veću količinu energije. Osim toga, endorfini koje tijelo luči prilikom fizičke aktivnosti podižu raspoloženje i smanjuju stres.

♦ Podiže samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva. Djeca koja redovno vježbaju su sretnija i mirnija. Fizička aktivnost potiče lučenje serotonina – tzv. hormona sreće.

Nikad nije kasno krenuti. Sve gore navedeno vrijedi i za odrasle. Petnaest minuta na dan ili sat vremena, nađite vremena i zajedno sa svojim djetetom pronađite zabavnu igru ili fizičku aktivnost. ‘Zabavna’ je ovdje ključna riječ jer nitko ne voli nametnute aktivnosti.

Svakodnevne zabavne fizičke aktivnosti će i kod vas i vašeg djeteta doprinijeti osjećaju sreće i zadovoljstva, a uz to kondicija koju ćete postići učinit će vas jačima i pametnijima, pa tako i spremnijima na životne izazove.

 

No Comments

Reply