• Kontaktirajte nas : +387 66 302 455
14Jun
2018
0
Dječiji Vrtić Mala Industrija Doboj

Dječje igre na kiši razbit će monotoniju dosadnog, oblačnog dana

Većina roditelja za vrijeme učestalih kiša ne izvode djecu u šetnju, a kao izgovor za zatvaranje u četiri zida ponavljaju da čekaju sunce jer se po kiši ništa ne može. Ipak, da je tako, brojna djeca u Engleskoj i drugim kišnim zemljama gotovo da ne bi ni izlazila iz svojih domova, igraonica i trčanja po trgovačkim centrima. Donosimo nekoliko savjeta i ideja koje će vam pomoći da se i vi odlučite za izlazak i upustite u novu avanturu s vašim klincima. Igrajte se i po kiši i pokažite djeci da loše vrijeme ne mora nužno kvariti i raspoloženje i igru.

  • Bilo da stanujete u kući ili stanu, sigurno imate neke biljke u vrtu ili balkonu. Izađite vani s nekoliko plastičnih boca, bidonom, kanticom il zaljevačom te ih napunite kišnicom. Vodu možete uzeti iz oluka, čistih lokvi i slično. Djecu ćete na taj način podučiti što je kiša, za što služi ali ih i zainteresirati za brigu o cvijeću.
  • Kada pada kiša većina uobičajenih ptica i kukaca skloni se u svoje kućice, a iz skrovišta izlaze druge vrste koje obožavaju kišu. Za vrijeme dosadne, polagane kiše izađite sa svojom djecom u parkove i potražite kišne kukce, puževe
  • Iskoristite nastale lokve vode za igru i po njima  pustite brodove koje prije izlaska napravite od papira.Ukoliko nistestigli napraviti prave brodove s kojima se možete natjecati i igrati u lokvama vode sa svojom djecom, možete za brodove iskoristiti i lišće, štapiće, kore od žireva i slično.
  • Baš kao i za vrućeg dana, i za vrijeme kiše možete izaći u park i crtati s kredama u boji po betonu i asfaltu. Boja će biti drugačija na mokroj u odnosu na suhu podlogu, a kiša će pomoći da se dodatno proširi
  • Djeca obožavaju gacati po lokvama vode pa, umjesto da vas iznenade naglim skokom dok hodate prema vrtiću ili trgovini, preduhitrite ih i organizirajte skakanje po lokvicama. Za to su vam potrebne kišne, gumene čizme, po mogućnosti nepromočive hlače ili duga kabanica. Djeca će biti oduševljena, a igru možete organizirati putem do trgovine te ju spojiti s obvezama.
  • S kišom dolazi i blato, a s blatom i nove igre. Napravite smjesu, donesite ju na balkon ili garažu na najlon i krenite u kuharsku avanturu. Ukoliko imate dvorište napravite djeci posebnu vanjsku kuhinju u kojoj će posebno provoditi kišne dane pa ju stoga i natkrijte. Umjesto blata možete koristiti i mokar pijesak. Očekujte da će mašta učiniti svoje pa se pripremite za veliko pranje i pripremite vodu za pranje.
  • Kišni dan je idealan za učenje o vremenu. Razne vrste oblaka koji su često i vrlo brzi, jaka i spora kiša, oluja, duga…samo su neke od vremenskih pojava koje možete djeci pokazati.
  • Razgovarajte s djecom o tomu što se sve drugačije odvija kada pada kiša. Tako ih pitajte npr. gdje su se sklonile ptice, zašto ne možemo vidjeti zrakoplove koje inače vidimo za lijepog vremena, zašto ljudi nose kišobrane, zašto nikoga nema u parku i slično
  • Odlazak u ribolov dobra je preporuka za vrijeme kišnog dana no za to bi ipak trebali imati šator pod koji  možete skloniti djecu od kiše. Ribe bolje grizu za vrijeme kiše pa će djeci biti zanimljivo, jer neće predugo čekati na ulov.

No Comments

Reply